Címlap

A ballagás margójára

Nyomtatás PDF

Megilletődve állunk itt. Olyan jó végig nézni rajtatok. Végig nézünk rajtatok, eszünkbe jut egy-egy beszélgetés, egy humoros eset, egy kirándulás, egy elázás, egy beégés az osztály előtt, csupa szép emlék.

Ezek az emlékek fontosak, őrizzétek meg jó erősen. Lesznek még csúfos napok, amikor elbukunk, amikor nem sikerülnek a vizsgák, amikor meghal egy szerettünk, amikor elhagyva magányosnak érezzük magunkat. Emlékezz arra, hogy voltál már boldog és vidám. Adjanak erőt mindig a kamaszkor boldog emlékei.

Büszkék vagyunk rátok, mert hozzánk tartoztok. Tudnotok kell, hogy nemcsak a kitűnő, és nem csak a példás magatartású növendékeinkre vagyunk büszkék. Büszkék rátok osztályfőnökeitek, mert összenőttetek, összetartoztok. Megszelídítettük egymást.

Megilletődve állunk itt, mert búcsúzunk egymástól. Eltelt 4-5 év, összeszoktunk, összeszoktatok egymással, közösséggé formálódtatok. Megismertétek egymás rigolyáit, és értékeit. Tudjátok, miben számíthattok a másikra.

Hihetetlennek tűnik az elválás. Ma még ott folytatjuk a beszélgetést, ahol tegnap abbahagytuk. Ma még tudjátok, mit gondol a társatok, és megérzitek, milyen hangulata van, szomorú vagy vidám. Ma még ismeritek egymás titkos gondolatait. Hihetetlennek tűnik az elválás. Úgy érezzük az iskolában kialakult barátságok sosem érnek véget, az itt kialakult kapcsolatok sohasem lazulhatnak meg.

De felnőttként mi már tudjuk, hogy ez sajnos nem így van. Ha eltelik sok-sok idő és nem találkozunk, alig ismerünk egymásra. 1 év múlva, 10 év múlva már nem ismerjük a másikat. lassan eltávolodunk, egyre idegenebbek leszünk egymásnak.

A szobámban van egy virág, nagyon szereti a vizet. Előfordul, hogy elfelejtem megöntözni. És csak azt látom, a levelei lekókadnak, mintha a halálán lenne.

Ha egy emberi kapcsolatot, ha egy barátságot nem öntözünk, nem ápolunk rendszeresen, akkor a kapcsolat meglazul, a barátság levelei lekonyulnak, elhalhatnak.

Kedves Ballagók! Most szélesre tárul a világ előttetek. Egyre nagyobb kihívások érnek benneteket. És sokatokat megszédít a karrier lehetősége: egyre többet tanulni, majd egyre többet dolgozni. Kérlek benneteket, hagyjatok időt magatoknak arra, hogy ápoljátok a barátságot. Ápoljátok a barátságot, emberi kapcsolataitokat.

Ősszel a tatai református gimnázium növendékei voltak itt, és a szeretet nyelvekre tanítottak minket. Diákok jártak körbe az épületben, és minden szembejövőnek adtak egy-egy kedves szót, adtak egy-egy érintést, ölelést. Fontos, hogy időnként leüljünk apánkkal beszélgetni, meghallgassuk egymást. Fontos, hogy időnként megöleljük édesanyánkat, hozzá bújjunk. Kérlek benneteket, hagyjatok időt magatoknak arra, hogy az igazi értékeket, barátságokat őrizhessétek, ápolhassátok.

Kedves Szülők!

Nem állnék itt tanárként, ha nem lettek volna mellettem mindig olyanok, akik megbíztak bennem, és folyamatosan bíztattak. Ha nem állnak mögöttem támogatásukkal barátok, még az egyetemre sem jelentkeztem volna.

Már elég sok éve tanítok ahhoz, hogy határozottan állíthassam, nincs szoros kapcsolat a középiskolai tanulmányi eredmények és a későbbi sikeresség között. Sokkal fontosabbnak látom azt, hogy mennyire állunk felnőtt, eltávolodó gyerekeink mellett. A ballagók egyre jobban elszakadnak tőlünk, talán távoli városban töltik egyetemi éveiket, egyre önállóbak lesznek, talán nincs is szükségünk ránk a zsebpénzen kívül.

De mégis a legtöbb, amit tehetünk értük, hogy hiszünk bennük, és bíztatjuk őket: „meg tudod csinálni”, „jó vagy”, „van értelme az életednek”.

Nem elég, ha hiszünk bennük, érezzék is a bizalmunkat.

Köszönöm a bizalmat az intézmény minden dolgozója nevében, hogy ránk bízták gyermekeiket.

Kívánok minden ballagónak olyan boldog életet, hogy visszatekintve elmondhassuk Szent Pállal: „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam.

Kívánok sikeres érettségi vizsgákat, és ne feledjétek el, ma ugyan titeket ünnepelünk, de holnapután anyák napja következik.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=w2rkNltxdGk&feature=youtu.be

Partneriskola

 

Szent István Királyról és a Boldogságos

Szűzről Nevezett ősrégi Papnevelő Intézet

hittan

Esztergomi Hittudományi Főiskola

erkölcstan képzésének gyakorló helye

Támogatott böngészők:

Ajánlott min. felbontás: 1152x864

Oldal látogatottság

Tagok : 4
Tartalom : 647
Webcímek : 6
Tartalom találatai : 2964909

Ki olvas minket

Oldalainkat 43 vendég böngészi

Büszkeségeink