Címlap Kapcsolódó anyagok Internet veszélyei
Nyomtatás PDF

Tisztelt Szülők!

 

Egy iskola számára behatárolt, hogy mennyire kérheti számon diákjai iskolán kívüli magatartását. Egyházi iskolaként, a szülők nevelőtársaiként úgy érezzük, van felelősségünk ezen a területen is.

Fogékony diákjainkat újabb és újabb divathullámok manipulálják. A legújabb – az Amerikában sextingnek nevezett – sajnos elért hozzánk is. (Sexting: önmagukról készült félmeztelen fotók interneten vagy mobiltelefonon való közzététele, esetleg olyan pózokban, ami a pornográfiát súrolja.)

A jelenség számos kérdést vet fel:

Miért teszi ezt egy 13-14 éves leány? Provokál, lázad az erkölcsi értékek ellen? Vagy úgy gondolja, hogy ez elfogadható, hiszen ez jön a médiából, tömegével előfordul az interneten, ezt mutatja a barátok példája? Így akarja kifejezni, hogy ő már felnőtt nő? Nem érzékeli, hogy a Net szabadsága – szabadossága milyen társadalmi, de akár jogi következményekkel járhat, milyen veszélyhelyzetet teremthet? (Büntethető aki kiskorú ilyen képét letölti, továbbküldi.)

Az április elején tartott diákparlament is foglalkozott a kérdéssel. Nem az elkövető személyével, de a jelenséggel. Úgy a 7-esek, mint a 13-osok érett gondolkodással, a közösség értékeit, de az Egyén valós érdekeit is mérlegelve fogalmazták meg a diákság álláspontját: az iskola, a szülő, a tanár, a diáktárs tegyen meg mindent a sexting ellen.

Nagykorú diákjaink javasolták és vállalták, hogy bemennek a kiskamaszok osztályfőnöki óráira és elmondják, hogy viselkedik helyesen egy lány, mi az ami Nőhöz méltó.

Az iskola tanárai pedig fokozzák a prevenciót, de foglalkoznak a napvilágra került – kerülő esetekkel is.

Nem boszorkányüldözés a cél, nem vaskalaposság motivál minket, de nem is kívánjuk struccként a fejünket homokba dugva álszent módon elfedni a problémát.

Szükségesnek tartjuk, hogy mindenki felmérje cselekvése előtt, hogy annak következménye hogyan érinti önmagát, szüleit, de iskolatársait és iskoláját is.

(A sextingen túl vitathatónak tartom például, ha valaki a myvipen egyszerre tagja az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola klubjának, a Fiatal Alkoholisták Szövetségének, ill. az Utálom a sulit klubnak – ez csak magánvélemény!)

Nem megalázni, meghurcolni akarjuk az érintetteket, de egy-egy ilyen eset után át kell gondolni a diákoknak, szülőknek, iskolának, hogy valóban fennáll-e az az Értékközösség, ami nélkül nem tudunk közösen tovább együttdolgozni!

A szülőket arra kérem – a magam, tanártársaim és a diákság nevében is – hogy mérjék fel a veszélyforrásokat: kivel, milyen fórumokon áll kapcsolatban a gyermeke, valóban szükséges-e, hogy már a kisebbek mobilja is kamerás  legyen, jó-e, ha a webkamerával beengedjük az idegeneket is otthonunkba?

Levelemet ne pánikkeltésnek vagy riogatásnak vegyék, a veszély által indokoltnál nagyobb mértékben nem szeretném a figyelmet erre a kérdésre koncentrálni. De kérem és remélem együttműködésüket abban, hogy gyermekeink biztonságban növekedhessenek testben, lélekben egészséges Emberré.

Esztergom, 2009. április 15.

Köszönöm, hogy időt szakítottak levelemre,

Tisztelettel:

Chalupa Zoltán

igazgató

 

 

FEBRUÁR HAVI ÉTLAP

MÁRCIUS HAVI ÉTLAP

______________________________________________________

Partneriskola

 

Szent István Királyról és a Boldogságos

Szűzről Nevezett ősrégi Papnevelő Intézet

hittan

Esztergomi Hittudományi Főiskola

erkölcstan képzésének gyakorló helye

Támogatott böngészők:

Ajánlott min. felbontás: 1152x864

Oldal látogatottság

Tagok : 4
Tartalom : 763
Webcímek : 6
Tartalom találatai : 4823573

Ki olvas minket

Oldalainkat 158 vendég böngészi

Büszkeségeink