Címlap Oktatás

ISMÉT EGÉSZSÉGHÉT!

Nyomtatás PDF

ISMÉT EGÉSZSÉGHÉT!

2018. június 1.- től elkezdtük a negyedik Egészség Hét programsorozatát. Nagy örömünkre egy olyan előadássorozatban volt részünk, ami eddig csak Budapesten a Kutatók Éjszakáján volt hallható!  A Budapesti Semmelweis Egyetem Bőr-Nemikortani és Bőronkológiai Klinika orvosait láthattuk vendégül és hallgathattuk előadásaikat. A klinikán az elmúlt évben alakult meg a BőrŐr „csapat” egész napos előadássorozatát hallgathattuk meg bőrünk egészségvédelméről. A napot az orvosok által megtartott rendhagyó osztályfőnöki órával zártuk. Hatalmas köszönettel tartozunk Prof. Dr. Sárdy Miklós klinikaigazgatónak, egyetemi tanárnak, hogy megteremtette a lehetőségét a BőrŐr csapatnak az esztergomi előadássorozathoz. A csapat tagjai: Dz. Gergely Hunor, Sebestyén Barbara orvostanhallgató, Dr. Tamás Béla, Dr. Hodossy-Virágh Andor, Bencés Ilona intézetvezető főnővér, Dr. Kovács Anikó, Dr. Kuroli Enikő orvosok.

Lehengerlő előadást hallhattunk Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, és többszörös sífutó magyar bajnoktól. Csodálatosan induló sportpályafutását egy fertőzött kullancs törte félbe. Ő volt Európában az első nő, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. Egy fantasztikus példája annak, hogy miként lehet, és kell felállni egy súlyos betegség után, mi módon lehet sikeresnek lenni egy ilyen trauma után.

 


Ismételten egy köszönettel kezdem! Köszönöm, Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanárnak, klinikaigazgatónak, hogy lehetőséget adott Dr. Knézy Krisztina szemész szakorvosnak, hogy a szem védelméről, egy mindenkit érdeklő előadást tartson. Az előadás után záporoztak a kérdések a doktornő felé, hisz a napozás a szem védelme is egy nagyon fontos kérdés egészségünk védelme érdekében.


A téma fontosságára való tekintettel már visszatérő vendégünk Dr. Alberti Zsuzsanna belgyógyász orvos, aki minden évben felhívja diákjaink figyelmét a véradás fontosságára. Iskolánkban minden évben kétszer szervezünk véradást. Idén tavasszal minden eddiginél több diákunk adott vért és ebben természetesen nagy szerepe van a rendszeres előadásoknak.


Nagy örömünkre szolgál, hogy Szekeres Pál miniszteri biztos személyében ismét köszönthettünk olimpiai bajnokot iskolánkban. Szekeres Pál olimpiai ezüstérmes és háromszoros paraolimpiai aranyérmes is arra buzdította diákjainkat, hogy minden helyzetből fel lehet, és fel kell állni. Ő már csak tudja, hisz egy sajnálatos baleset, gerinctörés után került kerekes székbe. Ezt követően lett paraolimpiai bajnok, és folytatott aktív sportéletet.


Vendégünk volt a jelenleg legelismertebb és Európa 25 legjobb játékvezetője között lévő Kassai Viktor is. Tátott szájjal hallgatták diákjaink, hogy miként is alakul egy FIFA játékvezető egy napja, hogy készül a mérkőzésekre. Természetesen itt sem maradhattak el az autógrammok és a selfiek.


„Afrika engem 2010 óta visszavár, az első missziós orvosi munka a kongói menekülttáborban meghatározta további életemet, 5 országban dolgoztam eddig önkéntesként. Hatodik alkalommal indulok útnak, és tele vagyok várakozással, milyen új kihívások várnak ránk. 2013-ban jártam már Ugandában, Hoima város környékén. Annyi feladat, tengernyi ellátatlan beteg vár ránk, ismert és csak tankönyvben látott betegség, hogy nincs az embernek ideje gondolkozni azon miért is jött, miért választotta a kegyetlen körülményeket, a diagnosztikus hátteret, minden infrastruktúrát nélkülöző eldugott helyeken a gyógyítást. „Schweitzer professzor úr nyomdokain haladva tesszük a dolgunkat, a Hippokratészi eskünek megfelelően ott, ahol sok ezer ember segítségre vár”. Dr. Jakkel Annát is köszönthettük vendégeink között. Immáron nyolc éve járja Afrikát, és iszonyatos energiát fordít orvosi missziós munkájára!


Immáron második alkalommal volt vendégünk Dr. Neszmélyi Emil Everest - csúcsmászó aki 2016 - ban első magyarként mászta meg a Mount Everestet Tibet felől, a nehezebbik - északi - oldalon. Fantasztikus videói és fotói lenyűgözték a hallgatóságot. További hegymászó terveihez sok sikert kívánunk.

Immáron negyedik Egészség Hét előadássorozata véget ért! Szeretném minden előadónknak megköszönni az előadását, köszönöm, hogy eljöttek hozzánk, hogy diákjainknak felejthetetlen élményeket szereztek! Kívánok mindnyájuknak további jó egészséget, energiát, hogy fantasztikus munkájukat sokáig végezhessék!

Esztergom, 2018-06-11

Valkó Miklós

igazgató

 

 

MÁJUS HAVI ÉTLAP

JÚNIUS HAVI ÉTLAP

______________________________________________________

Partneriskola

 

Szent István Királyról és a Boldogságos

Szűzről Nevezett ősrégi Papnevelő Intézet

hittan

Esztergomi Hittudományi Főiskola

erkölcstan képzésének gyakorló helye

Támogatott böngészők:

Ajánlott min. felbontás: 1152x864

Oldal látogatottság

Tagok : 4
Tartalom : 807
Webcímek : 6
Tartalom találatai : 5763242

Ki olvas minket

Oldalainkat 145 vendég böngészi

Büszkeségeink