3csütörtök
2019október

Kedves Diákok!

Az elmúlt másfél hónap iskolai tapasztalatai alapján a nevelőtestület a következő változtatásokat látja szükségesnek:

  • Az 5-8. évfolyamos osztályoknak a tanítási órák közötti szünetekben ki kell menni a folyosóra, az aulába vagy a teraszra. Csak a hetesek maradhatnak benn a teremben, akiknek ki kell küldeniük osztálytársaikat a teremből.

A nevelőtestület döntésének oka a szünetekben rendszeressé vált sok apró fegyelmezetlenség: futkározás a teremben, asztalra ülés, székre, asztalra állás, dobálózás, szemetelés, italok kiöntése, a tanulók közötti konfliktusok, „szelíd” ütlegelés, rugdosás, a beszólások gyakoriságának növekedése. A csukott ajtajú tantermekben a folyosói felügyelet keretében nem tudjuk megelőzni a balesetveszélyes helyzeteket.

  • Roller és gördeszka, vagy más közlekedési eszköz nem hozható be az iskolába. A kerékpárokhoz hasonlóan, ha valaki pl. rollerrel érkezik az iskolába, az iskola előtt, a Kis Duna-sétány felőli oldalon kell letennie, lezárnia eszközét.

Döntésünk indoka: Nagy a kísértés arra, hogy a diákok szünetekben, órák előtt és után is rollerozzanak, gördeszkázzanak a termekben, folyosókon és teraszon. A sok lépcsőt, küszöböt tartalmazó épületben előbb-utóbb bekövetkezne egy komolyabb baleset. A behozott eszközök elhelyezése nem megoldható az épületben, a diákok a földre teszik, falnak támasztják, így egyrészt útban vannak, másrészt leverik a falat.

  • Több osztályközösséget is belülről emészt a verbális (szóbeli) és internetes (chatelés, viber, messenger, facebook) zaklatás. Lehetünk ennek egyszerre elszenvedő alanyai és okozói is. Aki beszól, piszkálódik, annak kevés sikerélményt, elégedettséget okoz az, ha egy szópárbajban nyert, ha kinevethet haverjaival valakit.

Mindenki azonban, aki kapja a sértéseket, megalázó szavakat, üzeneteket, célzásokat, csúfneveket, mélyen megsérülnek ezektől, és a sebek sokasodnak rajtuk és elmérgesednek.

Fogjunk össze önmagunk és egymás védelmében. Ha megaláznak, beszólogatnak neked az iskolában, figyelmeztesd őket, hogy legközelebb szólsz a szaktanárodnak, osztályfőnöködnek, igazgatódnak. És ha legközelebb újra piszkálni mer osztálytársad, akkor tényleg kapjunk mi felnőttek jelzést, hogy tehessünk érdekedben valamit.

A személytelen internetes zaklatás elől bújj el, ne csatlakozz olyan közösségekhez, amelyben bántják egymást, lépj ki belőlük. Ha szükségesnek látod, nyomtasd ki, és add át nekünk.

Nem fogadjuk el azt, ha egymást szekírozzátok, bántjátok. Tegyünk együtt ellene, fogjunk össze egymás védelmében. De kérlek, figyelj arra, te se bánts meg másokat!

  • A nevelőtestület egésze nevében kérem, tanítás után mindenki tegye fel a székét a padra. A padját ürítse ki mindenki minden nap, a hulladékot dobja bele (padjából, padjáról) a szemetesbe. A nagyméretű szemeteket is szedjétek össze, ne nézzen ki úgy egy osztály, mint egy disznóól. Kérem, ne firkáljatok a padokra, a meglévő firkálásokat pedig töröljétek le!

Ha a folyosón vagy az osztályteremben belebotlasz egy-egy elhullott szemétbe, kérlek, mutass példát, és dobd ki a szemetesbe. „Ne fáradjatok bele a jó cselekedetekbe!”

Október 18-án, pénteken 9 órától az iskola 1 – 6. évfolyamos diákjai bekapcsolódnak az „1 millió gyermek imája” programba. Együtt imádkozunk az egységért és a békéért, a világ megváltozásáért. Az ima segít abban, hogy megnyíljunk és megértsük Isten akaratát. Kérem, minden érintett osztály az órát tartó szaktanár kíséretében vonuljon be 9 órára a Vízivárosi Szent Ignác templomba a közös imára. Az ima körülbelül fél órás lesz, szervezője a fenntartó képviseletében Regina nővér.

Október 18-19-én angol nyelvvizsga lesz iskolánkban, ezért kérem, hogy az osztálytermeket különös rendben, tisztaságban hagyják el pénteken a Főépület patkójának emeleti részén elhelyezett osztályaink.

Október 18-20-án a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium 50 hallgatója lesz elszállásolva osztálytermekben. Kérem, hogy pénteken az osztálytermeket különös rendben, tisztaságban hagyják el a Főépület földszintjén elhelyezett osztályaink.

Október 22. kedden emlékezünk meg a díszteremben az 1956 októberében lezajlott forradalomról és szabadságharcról, nemzeti hőseinkről az alábbi rend szerint:

  • 4. órában a 9.C műsorát az 1-4. évfolyam (231 fő);
  • 5. órában a 9.C műsorát az 5-7. évfolyam (233 fő);
  • 6. órában a 9.D műsorát a 8-9. évfolyam és 10.A, 10.B osztályok (303 fő);
  • 7. órában a 9.D műsorát a 10.C, 10.D osztályok és a11-12. évfolyam (289 fő).

Október 22-én egész nap ünneplőben tartózkodunk az iskolában.

  • Fiúk: nadrágba betűrt fehér ing, iskolai nyakkendő, sötét szövetnadrág, fekete ünnepi cipő, iskolai jelvény.
  • Lányok: matrózblúz, iskolai ünneplő (egyen) szoknya, fekete ünnepi cipő, iskolai jelvény.

Az előadásokra az órát tartó szaktanárok kísérik az osztályokat. Az ünnepségek alatt a Díszterem előtti folyosót ne használjuk közlekedésre, ne zavarjuk az előadásokat. Az ünnepélyek után következő tanítási órákat megtartjuk.

Október 24. csütörtök reggel a Főbejáratnál a Magyarországi Gedeon Társaság Károli Bibliákat ajándékoz minden olyan beérkezőnek, aki elfogadja azt.

Október 24. csütörtök 8:45-től az első szünetben a Carmen táncegyesület toborzó bemutatót tart az Aulában.

Az iskolai őszi szünet október 25. szombattól november 3. vasárnapig tart. A szünet utáni első tanítási nap november 4. A szünetben, kívánom, pihenje ki magát mindenki. A szünetre esik Mindenszentek ünnepe. Emlékezzetek meg elhunyt szeretteitekről, családotokban élt szentekről, látogassátok meg szüleitekkel a temetőket.

November 4. hétfő 8 órától belső vizsgán vesznek részt a 12. évfolyamosok idegen nyelvből, a 11.C és D osztályosok történelemből.

Esztergom, 2019. október 14.

Valkó Miklós

igazgató