23vasárnap
2020augusztus

Kedves Diákjaink! Tisztelt Szülők!

Az alábbiakban az „Intézkedési terv a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről” című, 2020. augusztus 18. keltezésű, az Oktatási Hivatal honlapján szereplő dokumentumból olvashatnak fontos, a diákokra és a szülőkre vonatkozó részleteket.

A járványügyi készenlét idején mindannyiunk közös felelőssége, hogy gyermekeink, hozzátartozóink és mi magunk is egészségesek maradjunk. Rajtunk, mindnyájunkon múlhat az, hogy milyen sikeresen előzzük meg a betegségek megjelenését, elterjedését. Kérem ezért mindenki megértő, támogató együttműködését, türelmét!

Minden nap és nap közben is fertőtlenítő takarítást fogunk végezni az iskolában.

A bejáratoknál érintésmentesen adagoló kézfertőtlenítő készüléket helyezünk el. Kérem, mindenki használja belépéskor. Hogy ez hatékony lehessen,

  • az alsó tagozatosok és az óvodások csak a Pázmány Péter utcai bejáraton keresztül léphetnek be az épületbe;
  • az 5-12. évfolyamosok csak a Mindszenty tér felőli bejáraton léphetnek be. (Kérem a tanulókat, hogy más bejáratot (pl. nagykapu) ne használjanak!

A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Kérem a szülőket, amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, az NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.

Egy estleges fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a tantermeken kívül (folyosókon, közösségi terekben) csak szájat és orrot is eltakaró maszkban lehet tartózkodni. Ezért kérem, minden tanulónál, iskolába belépőnél legyen maszk, az iskolába is csak maszkkal lehet belépni!

Kérem, minden tanulónál legyen mindig zsebkendő, és gyakran mosson kezet szappannal. A „használt” zsebkendőt mindenki azonnal dobja a szemetesbe!

Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, s erről orvosi igazolással rendelkezik és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára. Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban.

Amennyiben az intézmény területén egy gyermeknél fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az iskolaegészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülő/gondviselő értesítéséről is gondoskodni kell, akinek a figyelmét fel kell hívni arra, hogy feltétlenül keressék meg telefonon a gyermek háziorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el.

Amennyiben felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, a háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni, továbbá kötelességük az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket.

A gyermek az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza!!!

Az esetleges intézményi fertőzések adatai alapján az EMMI és az NNK közösen megvizsgálja, hogy szükséges-e elrendelni az intézményben más munkarendet. Az intézményben a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az Operatív Törzs dönt.

Esztergom, 2020. augusztus 24.

Valkó Miklós