Német cserediák program 2019. szeptember 21-28

A cserediákjainkat szombat délutánra vártuk. A tervezett időpontnál még hamarabb is megérkeztek. Nagyon örültünk a programnak, mind a magyarok, mind a németek részéről. Mikor mindenki megtalálta a társát elindultunk haza lepakolni a vendégeink táskáit illetve megmutatni nekik, hol fogják eltölteni a következő 1 hetet. Mi nem sok időt töltöttünk itthon. Miután lepakoltunk szinte azonnal elindultuk egy kicsit bebarangolni Esztergomot. Felmentünk a Szent Tamás-hegyre, majd ezek után a belváros felé vettük az irányt. Jártunk a Kis-Duna sétányon és a Széchenyi téren is. Hazafelé tartva meghívást kaptunk az Olvasókörbe, ahol egy táncházban vettünk részt. Mikor kitáncoltuk magunkat elindultunk haza. Itthon még elkezdtünk egy filmet, ám senki nem nézte végig, mert mindenkit elnyomott az álom.

A vasárnap a család megismeréséről szólt. Mivel Anna cserediákja is nálunk volt szombaton és vasárnap, mi Gergely Ancsiékkal együtt elmentünk Veresegyházára a medveotthonba, ahol mindnyájan lelkesen etettük a medvéket mézzel. Miután körbejártuk a parkot elindultunk Vácra, ahol megebédeltünk. Mikor már mindenki jóllakott sétáltunk egyet a Városban. Megnéztük a börtönt és a székesegyházat is. Ezek után élményekkel gazdagodva tértünk haza és viszonylag hamar lefeküdtünk aludni.

Hétfőn reggel háromnegyed nyolckor találkoztunk a többi társunkkal és cserediákjaikkal az aulában. Ezen a napon a német diákok és tanáraik Esztergomot ismerhették meg egy kicsit jobban. Első órában az iskolában vezették körbe őket, majd a szünetben az aulában vártak ránk. A következő három tanórára elkísértek minket. A negyedik óra utáni szünetben az aulában kellett várniuk, majd elindultak megnézni a Bazilikát és a Várat. Ebédelni a Szent Adalbert Központba mentek. Ebéd után a kisvonattal átmentek Párkányba, majd pedig visszatértek az iskolába. A délután folyamán izgalmas röplabda mérkőzésekre került sor. Miután itt végeztünk elmentünk pénzt váltani, majd elindultunk Ancsiékhoz, ahol társasjátékoztunk, majd kimentünk a kertbe sütögetni. Vacsora után ismét Párkány felé vettük az irányt, hogy megmutassuk cserediákjainknak a Bazilikát esti kivilágításában. A látvány mindenkinek nagyon tetszett.

A keddi napon Budapestre látogattunk el. Megnéztük a Mátyás templomot, a Citadellát és a Halász-bástyát egy kedves idegenvezető hölgy kalauzolásával. Ezek után Pest felé vettük az irányt. Ott végigmentünk az Andrássy úton és megnéztük a Hősök-terét is. A Parlamentben szintén idegenvezető kalauzolt minket, majd találkoztunk Völner Pállal. Hazafelé megálltunk egy gyorséttermben, ahol majdnem mindenki vásárolt magának valami ennivalót. Mi ezek után leszálltunk a buszról Kertvárosban, ahol az este maradék részét Annáéknál töltöttük.

Szerdán Visegrádra és Szentendrére látogattak el. Visegrádon megnézték a várat, illetve boboztak. Szentendrén a Skanzent láthatták német vendégeink. Mikor hazaértek meg szerettük volna keresni a környéken lévő Geo ládát, de sajnos kudarcot vallottunk. Ezek után hozzánk jöttünk haza. Nagymamám igaz gulyáslevest készített a vendégeknek, majd palacsintát sütöttünk és kártyáztunk.

A vendégek csütörtökön Tatát fedezhették fel. Megnézték a várat, illetve tettek egy sétát a tónál is. Hazaérve ismét nálunk töltöttük a délutánt és az estét. Elmentünk és sétáltunk egyet a Duna-parton, illetve kipróbáltuk a közeli streetwork out pályát is. Hazaérve megvacsoráztunk és a vacsora után megnéztünk egy filmet, ami mindenkinek tetszett.

Pénteken ismét Pest volt az úticél. Megnézték az állatkertet, illetve ez volt az a nap, amikor szuvenírt tudtak a cserediákjaink vásárolni. Mivel ez volt az utolsó közös esténk pizzázni mentünk, majd utána a Vaskapu felé vettük az irányt. Ide már autóval mentünk, mert ránk sötétedett időközben. Itt a cserediákjaink vethettek még egy pillantást az kivilágított Esztergomra. A menedékháznál koccintottunk egyet kölyökpezsgővel, illetve közös képeket készítettünk. Hazafelé tartva még egy szarvast is láttunk. Ezen a napon még a vendég lány összepakolt és mindannyian hamar lefeküdtünk.

Szombat reggel korán keltünk és elindultunk a Szent Adalbert Központ parkolójához, ugyanis innen indult a busz. Tudtunk még egy kicsit beszélgetni, majd elbúcsúztunk egymástól és a németek elindultak hazafelé.

Szerintem ez a hét nagyon jól telt. A cserediákok minden nap rengeteg élménnyel tértek haza. A délutánok is mindig jó hangulatba teltek. Köszönjük a program megszervezését és lebonyolítását tanárainknak, az iskolának és szüleinknek! Én személy szerint már nagyon várom, hogy újra találkozhassunk az újdonsült barátainkkal!                                         

                                                                                                              Szarka Dorottya 9/a

Hasonló bejegyzések: