HAT-2021 – Tanulmányi kirándulás bemutatása

Június 26-án korán reggel indultunk az iskolánkhoz közel eső buszparkolóból. Két busszal keltünk útra. Jó tempó ellenére mintegy hatórás utazás után értük el a határt. Miután Aradon találkoztunk kísérőinkkel, megtekintettük és megkoszorúztuk a 48-as emlékművet, majd folytattuk utunkat Vajdahunyadra. Itt a vár megnézése és kisérőnk vezetése után utaztunk tovább aznapi szálláshelyünkre Csernakeresztúrra. Közös vacsora után mindenki elfoglalhatta szálláshelyét és kezdhette kipihenni aznapi fáradalmait.

Másnap bőséges reggelivel kezdtük a napunkat és indultunk is következő úticélunkhoz Nagyszebenre, ahol egy felfedező városnézés alkalmával ismertük meg a város fontosabb látnivalóit, történelmi emlékeit. Segesváron ugyancsak egy kis feladatsorral készültek szervezőink, mellyel bebarangolhattuk a várost.

Székelyudvarhelyen közösen tettünk rövid sétát. Estére értünk Csíksomlyóra aznapi szálláshelyünkre. A kegytemplom és a zarándoklatról híres domb megtekintése után foglaltuk el szobáinkat és költöttük el bőséges vacsoránkat. Mivel itt kétszer aludtunk, másnap gyors reggeli után indultunk a Mohos-láp felé.

Itt tudományosan teljesen korrekt, mégis szórakoztató vezetésen vettünk részt. Ezt követően sétáltunk át a Szent Anna-tóhoz, majd buszra szállva értük el Bálványosfürdőt, ahol megebédeltünk. Innen rövid túra után értük el a Torjai büdös-barlangot, ahol a bejáratnál mindenki kipróbálhatta milyen a kénes barlang atmoszférája. Kézdivásárhely céh múzeuma volt a következő úticélunk, ahol megtekintettük a főteret és az Erdély kiemelkedő személyiségeit ábrázoló szoborparkot. Nyergestetőre késő délután értünk, ahol rövid történelmi előadás után koszorút helyeztünk el a kopjafák dombján. Innen indultunk vissza tegnapi szálláshelyünkre. (Csíksomlyó)

A 4. nap Székelyudvarhelyen rövid sétával kezdődött, innen mentünk Korondra, ahol a népművészeti vásár bejárása során alkalmunk volt megvásárolni az otthoni hozzátartozóinknak szánt emléktárgyakat. Következő megállónk a Parajdi sószoros volt. Itt is rövid sétát tettünk, de közben bővítettük földrajzi ismereteinket. A dél környéki tikkasztó séta után jól esett Szovátán a Medve-tó körüli árnyas sétányon elkölteni aznapra csomagolt ebédünket. Estére érkeztünk Kolozsvárra utolsó szálláshelyünkre két-háromágyas, fürdőszobás szobák vártak minket. Vacsora, alvás és reggeli után Kolozsvár felfedező városnézése után megkoszorúztuk Hunyadi Mátyás lovasszobrát, majd indultunk is Nagyváradra, ahol a székesegyház és Szent László hermájának megtekintése után búcsúztunk el vezetőinktől.

A határt Nagylaknál átlépve estére érkeztünk Esztergomba.Célunk – a határainkon túl élő magyarok életének megismerése és az egymáshoz tartozás fogalmának elmélyítése – vezetőink áldozatos munkája révén valósult meg. A remekül összeállított programnak köszönhetően a gyerekek változatos és az érdeklődést folyamatosan fenntartó utazáson vehettek részt. Módunk volt betekinteni az itt élő emberek múltjába, jelenébe és mindennapjaiba. Köszönjük a „Határtalanul” pályázat finanszírozását, hogy gyermekeinket egy ilyen életre szóló kalanddal ajándékozták meg.

<<<A tanulmányi kirándulás képes beszámolója ide kattintva tekinthető meg>>>