Beszámoló 2018 HAT-18-1

Sikeres “Határtalanul” pályázat

Az Árpád-Házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola sikeresen pályázott a HAT-18-01 Határtalanul programban, melynek keretében iskolán teljes hetedikes évfolyama 8 kísérő pedagógussal utazhatott Erdélybe.

A diákok és kísérőik színes programokon keresztül ellátogattak többek között Nagyváradra, Kolozsvárra, Tordára, Királyhágóra és Székelyudvarhelyre. Az utazás egyik eleme a helyi iskola meglátogatása volt, ahol jó kapcsolatot alakított ki diákjaink a kint élő magyar gyerekekkel. A Böjte Csaba testvér csíksomlyói otthonába itthon gyűjtött ajándékokat vittünk, hogy onnan nehéz sorsú gyerekekhez jusson el az adomány.

Utazásunk első napján Esztergomból korán indulva Nagyváradra utaztunk, ahol az érseki palotával és csodásan felújított váradi főtér látványosságaival ismerkedtek meg diákjaink. Nagyvárad után buszunk Bánffyhunyadon keresztül Körösfőre vitte csapatunkat. A Körösfői templomban érdekes előadást hallgathattunk meg a szakrális építmény és a táj bemutatásával. . Este érkeztünk Kolozsvárra, ahol a szállásunk volt.

Másnap délelőtt megnéztük a Szent Mihály templomot, Mátyás király szobrát és szülőházát. Kora délután ellátogattunk a Kolozsvári Református Kollégium és Általános Iskolába, ahol külhoni diákokkal találkoztunk. Kolozsvári diákok idegenvezetéssel és csoportos városvetélkedővel vártak minket, amit nagy sikerrel teljesítettek kirándulóink.
Délután Tordára utaztunk, hol programunk legfőbb elemét a Tordai sóbánya megtekintése jelentette. A hatalmas méretekkel rendelkező, izgalmas attrakciókat tartogató létesítmény minden diák figyelmét és érdeklődését felkeltette. Külön öröm volt, hogy a kinti hőséghez képes sokkal elviselhetőbb klímát biztosított a bánya mélye. A bányalátogatás után átmenő túrán vettünk részt a vadregényes Tordai-hasadékban. Tanítványaink beszámolójából felelevenedtek a hasadékhoz kapcsolódó legendák, miszerint Szent László Torda mellett harcolt a kunokkal, de a túlerővel szemben vissza kellett vonulnia a hegy irányába, de a kunok üldözőbe vették a magyar sereget. Szent László feltekintett az égre, és Istenhez fohászkodott; ebben a pillanatban a hegy kettéhasadt. Szent László lovának patkónyomai a hasadék felett ma is látszanak.
Este első napi szálláskollégiumunkba tértünk vissza és bőséges vacsorával ünnepeltük fárasztó napunk sikeres teljesítését.

Utazásunk harmadik napján Erdély belső tájai felé robogtunk tovább. Útunk során elébb Szászrégen városával ismerkedtünk, meglátogatva Szászrégen városának legrégibb, egyúttal legértékesebb épületét az evangélikus templomot, melynek 1330-as építési évéről a vakolat alól előkerült emléktábla értesít. Régen után Parajd felé utaztunk ahol újabb kirándulás várt ránk. A parajdi sószorosban csavaroghattunk bő két órán át, majd a szoros végén található sárfürdőben dagonyázhattak tanítványaink. A jó hangulatú séta után Szovátára mentünk, hol a Medve-tónál költhettük el ebédünket. A tó 1875-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve.
A természet közeli program után az idő rosszra fordult, így Tamási Áron sírjánál állt meg buszunk, Farkaslakán. Az idő előre haladta miatt igyekeznünk kellett, hogy Székelyudvarhelyen szállásunkat idejében elfoglalhassuk. Vacsora után városnézés következett, ahol kis csoportokban különböző útvonalakat bejárva ismerkedhettünk a „székely főváros” vándorokat vonzó látványosságaival.

Túránk székelyföldi szakaszát programunk negyedik napján kezdtük meg. Gyergyószentmiklós felé utazva a Gyilkos tóhoz látogattunk el. A tó körüli séta után a Békás szorosban csodálhattuk meg a természet hatalmas felszínformáló erejét. Akinek kedve szottyant még vásárfiát is beszerezhetett, hogy tárgyi emlékekkel örökítse meg erdélyországi látogatásunkat.
A szorosban tett kirándulás után Csíksomlyóra utaztunk, ahol a kegytemplom megtekintésén túl Böjte Csaba testvér gyermekotthonában átadhattuk itthon gyűjtött adományainkat.

Pályázatos kirándulásunk utolsó napja jórészt a hazautazásról szólt. Székelyudvarhelyről korán indulva egy állomást iktattunk be ebédelés céljából. Hosszú és fáradságos buszozás után késő esti órában érkeztünk meg Esztergomba. A buszok érkezésére türelmesen várakozó szülőknek minden gyermeket „bővített kiadásban és barna bőrkötésben” adhattunk át. 

Köszönetet mondunk a pályázatot kiíró Emberi Erőforrások Minisztériumának és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, hogy anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették utazásunkat. Hálásak vagyunk minden segítőnek és támogatónak. Köszönjük idegenvezetőink remek munkáját, az összeállított izgalmas feladatlapokat, a megtanított sok népdalt. Legjobb tudásunk szerint igyekeztük megszolgálni a szülők belénk fektetett bizalmát. Köszönjük Jóistennek, hogy jó kedvvel és testvéri szeretettel ajándékozott meg minket.

<<<Fotók, és egyéb információk az útról, erre a linkre kattintva érhetőek el!>>>